Anima Jhagroe-Ruissen is een danseres uit Nederland met een missie: het verdiepen, ontwikkelen en presenteren van de Noord-Indiase dans Kathak. Ze presenteert twee stukken met twee artiesten. In Swayam Khoj werkt Anima samen met Odissi danseres Jaya Mehta. Samen presenteren ze hun premiere van Kathak en Odissi duetten op Engelse gedichten. Jaya Mehta illustreert ook de Hanuman Chalisa a.d.h.v. haar sterke abhinaya. Zie de verbeelding van Swayam via de prachtige beeldhouwkunst van de Konark-tempel in Orissa, verken Swayam via de ritmes van het universum en verbind Swayam met het alledaagse. In de eigentijdse danscompositie Nerve gaan Anima en performer Ferdy Karto op zoek naar de betekenis van moed en passie. Als een ader door een blad, als een ader door het lijf… Nerve als de moed die je moet bezitten om je passie te volgen. 

English:

Anima Jhagroe-Ruissen is a dancer from the Netherlands with a mission: the enhancement, development, and presentation of the North Indian dance Kathak. She presents two pieces with two artists. In Swayam Khoj, Anima collaborates with Odissi dancer Jaya Mehta. They shall present the premiere of original English poetry compositions through Odissi and Kathak duets. Jaya Mehta also illustrates the Hanuman Chalisa through her rich Odissi abhinaya. See the depiction of Swayam in the beautiful sculpture of the Konark temple in Orissa, explore Swayam in the rhythms of the universe and connect Swayam with the everyday. In the contemporary dance composition Nerve, Anima and performer Ferdy Karto search for the meaning of courage and passion. Like the vein of a leaf, like a vein through the body…Nerve, like the courage you need to follow your passion.